Lazer Epilasyon

| |
Lazer Epilasyon
|
lazer-epilasyon
Tolga Temel - DoktorTakvimi.com

Lazen Epilasyon Nedir?

Lazer kelimesi, İngilizce bir kısaltma olan LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Lazer tek bir aleti ya da makineyi kastetmeyen genel bir terimdir. Tıpta en çok dermatoloji, göz, beyin cerrahisi ve üroloji branşlarınca kullanılan farklı farklı çok sayıda lazer sistemi mevcuttur. Dermatolojide lazer epilasyon leke tedavisi, dövme silme ve damar-varis tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Toplum genelinin az bir bölümünde (%2-3) kıl sorunu hormonal nedenlere bağlı olabilmektedir. Hormonal bozukluğu olan kişilerde kalıcı sonuç elde edebilmek için lazer epilasyon ve hormon tedavisi eş zamanlı olarak yapılmalıdır.

Lazer sistemlerinde milisaniye düzeyindeki aralıklarla atışlar yapılarak kıl köküne ulaşılır ve kıl kökündeki melanin pigmenti hedef alınır. Kıl kökünde ulaşılan yüksek ısı da kıl kökünü yok eder. Lazer ışığı kendi hedefi dışındaki çevre dokular tarafından görülmez ve dolayısıyla hedef (kıl kökü) dışındaki dokular lazerden zarar görmez. Uygulama esnasında hafif bir yanma hissedilebilir. Ancak seans öncesinde uygulanan anestezik etkili kremler ve etkili bir soğutma sistemi ile bu durum en aza indirgenebilir. Ağrı ve acı eşiği kişiden kişiye değişmekle birlikte lazer epilasyonda belirgin bir ağrı ve acı hissedilmez. Ancak ağrı eşiği çok düşük kişilerde uygulama öncesi lokal anestezik kremler sürülebilir. Olası acı hissi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genelde hastaların büyük çoğunluğu acı hissetmemektedir. Ancak hassas kişiler için, uygulamadan 1-2 saat önce acı duygusunu ortadan kaldırabilen kremler tatbik edilerek hiç acısız işlem yapmak mümkündür. Soğutma sistemleri çoğu kişi için yeterli bir ağrı kesici olmaktadır.

Vücudun tüm bölgelerine lazer epilasyon uygulanabilir. Kadın ve erkekte kıl dağılımı ve miktarı farklıdır. Aynı zamanda bölgeler arasında da farklılıklar vardır. Bu farklılıklar da doz miktarını ve seans sayısını etkiler. Lazer epilasyon için en ideal kişiler açık ten renkli kişilerdir. Ancak çeşitli lazer sistemlerinde deri rengi ve deri tipi için gerekli ölçümleri ve en uygun doz ayarlamasını yaparak herkese lazer epilasyon uygulanmasını mümkün kılan kıl rengini ve deri rengini ölçen programlar bulunmaktadır. Bu durum özellikle Antalya gibi güneş ışınlarına maruz kalmanın çok yoğun olduğu yerleşim bölgeleri için son derece önemlidir. Bronzlaşma söz konusu değilse yaz aylarında bile lazer epilasyon uygun kişilere uygulanabilir. Kişiye bronzlaşma döneminden 1 ay sonra (çünkü derinin kendini yenileme süresi 28 gündür, bronzlaşmış deri 1 ay sonrasında vücuttan uzaklaşmış olmaktadır) sağlıklı bir lazer uygulaması yapılabilir. Lazer epilasyona başlamadan 1 ay öncesinde solaryum uygulamalarına son verilmelidir. Eğer kişi 2 seans arasında solaryuma girmişse bunu mutlaka uygulama yapan kişilere kendi sağlıkları açısından iletmelidirler.

Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Lazer epilasyon amaçlı kullanılan lazerler Alexandrite, Ruby, Diod ve Nd:YAG olarak sıralanabilir. Lazer sistemlerinin isimlendirilmesi yaydıkları enerjinin dalga boyuna göre yapılmaktadır. Lazer sisteminden yayılan enerji hedefi olan kromoforlar tarafından tutulur. Bu enerji kıl kökünde yüksek ısı etkisi yaparak kökün yok olmasını sağlar. Koyu renkli ve kalın tüyler lazer tedavileri için en uygun hedeftir. Kıl rengi deri renginden koyu olanlar en kısa sürede en az yan etki ile tedaviden fayda görebilirler.

Yüze Lazer Epilasyon

Yüz bölgesi vücuttan ayrı olarak değerlendirilmesi gereken bir bölgedir. Tedaviye başlama kararı düşünülerek verilmelidir. Yüz bölgesi için seans sayısının fazla olması ve kısa aralıklarla olmasının sebebi kıl kökü sayısının diğer vücut bölgelerine göre fazla olması ve yüz bölgesinde hormonların kısa sürede daha etkili olabilmesidir. Buna göre yüzde ortalama 6-12 seansa ihtiyaç duyulur, bu sayının üzerine çıkma olasılığı da mevcuttur. Seans aralığı 1-1,5 ay arasında değişir. Yüzde siyah ve kalın kılların yanında “ayva tüyü” olarak da isimlendirilen sarı ya da siyah olmayan ince tüyler çoğunlukla bulunmaktadır. Lazer sisteminin etki mekanizması uyarınca bu tüylerin köklerinde yeterince harabiyet oluşturmak mümkün değildir. Siyah kıllar yok edilebilir ancak bu ayva tüylerini yok etmeye çalışmak bu tüyleri uyarabilir ve seans sayısında artışa yol açabilir. Bu nedenlerle yüzde epilasyon konusunda beklentiler çok yüksek tutulmamalı, doz ve bölge seçimi çok dikkatli yapılmalıdır.

Erkekler İçin Lazer Epilasyon

Erkeklere de aynı kadınlara uygulandığı gibi lazer epilasyon yapılabilir. Ancak erkekte kıl yapısı kadına göre farklı olduğu için daha yüksek doz ve daha fazla seans uygulanması gerekebilir. Erkeklerde yüz bölgesinde kaş arası, şakaklar, alın ve sakal bölgesinin boyna inen kesimleri en sık ihtiyaç duyulan bölgelerdir. Vücut bölgelerinde ise kişinin isteğine göre sırt bölgesindeki kıllardan tamamen kurtulmak ya da göğsün ön yüzünde seyreltme amaçlı 1-2 seanslık lazer planları yapılabilir.

Lazer Epilasyon Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

Lazer epilasyon 12 yaşından itibaren koyu renkte kıla sahip herkese (kadın-erkek) uygulanabilir. Uygulamalarda temel nokta kılın deriden daha koyu renkte olmasıdır. Özellikle genç kızlarda hormonal dengenin oturmasına (genellikle 15-16 yaş civarı) dikkat edilerek lazer epilasyon uygulanabilir.

Lazer Epilasyon Gebelere (Hamilelere) Uygulanabilir Mi?

Gebelerde lazer uygulamaları ile ilgili karşılaştırmalı ve geniş hasta serilerinde yapılmış bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Teorik olarak lazer ışınları deriden daha aşağıya(deri altı dokulara ve iç organlara ulaşmaz) etki etmemektedir. Ancak bebeğin oluşum dönemi olan ilk 3 aylık dönemde lazer uygulanması etik değildir ve uygulanmamalıdır.

Lazer Epilasyon Kalıcı Mıdır?

Evet. Kökleri tahrip edilen kıllar bir daha çıkmamaktadır. Bazı lazerlerin kalıcı epilasyon sağladıklarına dair FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayları bulunmaktadır.

Lazer Epilasyon Güvenli Midir? Lazer Epilasyonun Yan Etkileri Var Mıdır?

Lazer belirli bir dalga boyunda yoğunlaştırılmış enerji üretimi anlamına gelmektedir. Bu nedenle ışın (röntgen ışınları) tedavilerinden tamamen farklıdır. Lazer ışığı cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşır ve vücutta herhangi bir artık bırakmaz. Oysa röntgen ışınları vücutta radyasyon artığı bırakır ve belirli bir zaman içerisinde çok miktarda alınırsa risk oluşturabilir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık yoktur ve dolayısıyla güvenlidir, herhangi bir kanserojen etkisi yoktur. Lazer epilasyon uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur. Uygulama esnasında kıl köklerinin enerjiden etkilendiğini gösteren hafif kabarıklar ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak uygulama bölgesinde oluşabilecek bu durum çok kısa bir süre içerisinde kaybolacaktır. Lazer epilasyon sonrasında da bölgesel olarak kısa süreli kızarıklıklar oluşabilir. Bu da geçici bir kızarıklık olacaktır. Soğutma sistemi olmayan lazer epilasyon cihazlarında ciltte yanık ve sonrasında leke veya iz kalma riski her zaman mevcuttur. Soğutma sistemli lazerlerde cildin ısınmasına fırsat verilmediğinden yanık riski azaltılır, çok nadiren hafif bir iz kalsa dahi zamanla tamamen geçer.