Yaşlanmanın etkileri ile cildin kendini yenileme süreci yavaşlamaya başlar. Cilt eskisine oranla çok daha kuru ve mattır. Daha gençken sahip olduğumuz dolgun ve düzgün yüz hatlarımız yaşımız ilerledikçe cilt altı dokusunda bulunan kolajen ve elastin liflerinin azalması sebepleriyle sıkılığını ve yoğunluğunu kaybeder. Yüzde ilk ince çizgiler, çukur ve çökme gibi deformasyonlar belirmeye başlar. Cilt artık eskisi kadar sıkı ve pürüzsüz değildir.
Yaşlanma süreci, cildin gerginliğini ve eklemlerin hareketliliğini sağlamak için gerekli olan Hyaluronik Asit miktarının zaman içerisinde azalmasıyla başlayan bir süreçtir. Hyaluronik asit vücutta üretilen ve derimiz için olmazsa olmaz bir maddedir ve birçok besinden alınabilir. Ancak tıbbi araştırmalar hyaluronik asidin gıdalarla alınmasının yeterli olmadığını tıbbı göstermektedir. Bu durumun düzeltilebilmesi için de cilde dışarıdan yeterli miktarda hyaluronik asit verilmelidir.
Hyaluronik asit, cildimizin esnekliğini koruyarak cilde gençlik ışıltısını geri kazandırmaya yardımcı olur. Cildimizde bulunan hyaluronik asit oranı zamana dayalı olarak azalmaya başlar. 40-50 yaş arasında neredeyse %50’si kaybolur. Yüzümüzde geçen zaman içerisinde izlenen değişimler hyaluronik asit içeren dolgu sayesinde doğal olarak yenilenir. Yüzdeki hacim kaybını giderir, dudak hatlarını belirginleştirir ve volüm kazandırır. Kırışıkların giderilmesine yardımcı olur.
Başlıca uygulama alanları şunlardır:
- Alındaki ince çizgilerin doldurulması
- Kazayağı bölgesi ince çizgilerin doldurulması
- Gözyaşı oluğu
- Kaş kaldırma
- Nazolabial kıvrılmaların doldurulması
- Elmacık kemiği oluşturma
- Gülme çizgileri
- Çenenin şekillendirilmesi
- Alt çene hattı
- Dudaklar üzerindeki sigara çizgilerinin azaltılması
- Dudak dolgunlaştırma, köşelerinin kaldırılması
- Yüzdeki sarkmanın azaltılması
- Yüzde orantının sağlanması
- Kare ve yuvarlak yüzlerin oval şekle yaklaştırılması
- Çökük izlerin (sivilce, yara izi gibi) doldurulması
Hyaluronik asit içeren dolgu maddelerinin ortalama kalıcılık süresi hastanın cilt tipine, düzeltilmesi gereken kırışıklığın durumuna, enjeksiyon tipine ve enjekte edilen miktara bağlıdır. Geçici dolgular 6-18 ay arasında, yarı kalıcı dolgular 2-5 yıl arasında kalıcılık göstermektedirler. Yüz dolgu maddelerinde serbest hyaluronik asit de bulunmaktadır. Yüze hacim kazandırırken cilde daha fazla nemlilik verir, kolajen artışı da sağlarlar. Fakat kalıcılık süresi sadece 6 ay kadardır.